zdravie

TIBI huba / TIBI kryštáliky

123 79812

TIBI – nápoj tretieho tisícročia

(posledná úprava 11.03.2021)

Nadpis a zdroj použitých informácii:
– PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
– internet
„Nápoj TIBI odporúčam pre domácu výrobu všetkým, ktorým na sebe len trošku záleží.“
TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode

Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, aj keď sú o ňom zmienky aj v biblii. Tak neuveriteľne dlho nám trvalo, než sme „vedecky“ prišli na túto pravdu, že TIBI robí zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše telá zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, resp. imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu, čiže vitalitu – to sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.

Spoločenstvo kvasiniek a baktérií používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín, najmä rôznych kefírov. Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj TIBI je známy aj pod názvom „japonské morské kryštály“, „živé zrnká“, ale aj „vodný kefír“. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa veľmi rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnka), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky – nie však jej chuť), alebo sušené marhule (aj po dôkladnom oplachovanie zostávajú zvyšky sírenia ovocia a dávajú nápoju mierne štipľavú chuť, ktorú najmä deti vždy neakceptujú, ja ho milujem), všetko predchádzajúce ovocia môžu nahradiť aj hrozienka. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte citrón. Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznám pár lekárov, ktorí „ordinujú“ minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy, ste unavení? Tak aspoň 1,5 litra denne a bez práškov. Že by naše alternatívne metódy zasiahli i hlavy pomazané??

Ja len dodám, že vodný kefír sa v lekárstve môže užívať pre mnoho účelov, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové problémy, katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa mi najmä pri čistení u kožných chorôb, choroby ženských orgánov a celý rad ďalších vážnych ochorení.

Konkrétny presný návod na výrobu troch litrov nápoja:

Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 48 hodín – preto tie 3 litre ako základ.

• 9 polievkových lyžíc kryštálov Tibi,

• 15 až 21 dkg bežného kryštálového cukru,

• 3 kusy sušeného ovocia, alebo asi 20 ks hrozienok,

• tri ¼ citrónu, kôru citrónu dobre umyjeme, citrón sa vymačká až je nápoj hotový.

Ideálna pre výrobu je trojlitrová fľaša od uhoriek, nápoj občas zamiešať !

Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby, v ktorej nápoj uschováme do chladničky, závisí na našej potrebe:

• nápoj po 24 hodinách pôsobí preháňavo,

• nápoj po 48 hodinách normalizuje a je pre bežné užívanie,

• trojdenný nápoj a starší skôr upcháva. Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme.

/Zdroj použitých informácii: PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my/

—————-

Informácia o výrobe 2 litrov nápoja, ako to robíme my:

Pre nás je nápoj robený predošlým spôsobom príliš sladký a málo nasýtený CO2. Preto sme si postup časom upravili:

• cca 5 dcl Tibi,

• 5 polievkových lyžíc = 7,5 dkg bežného kryštálového cukru,

• 2 tucty sušených hrozienok, stredne veľké (v nápoji naboptnajú a tie veľké potom neprejdú hrdlom fľaše). Môžete dať aj hromadu iného ovocia, hrozienka ale zanechajú najmenej „špiny“ medzi kryštálikmi TIBI.

• dvojlitrová fľaša od kofoly

TIBI, cukor, hrozienka dáme do fľaše, doplníme vodu cca 8 cm od vrchu, zatiahneme vrchnák a pootočíme ho späť o cca 90° aby príliš veľké množstvo CO2 malo možnosť uniknúť, fľašu odložíme. Necháme stáť cca 5 – 6 dní. Občas zabudneme aj 10.

Vo fľaši sa vytvorí veľké množstvo CO2, fľaša bude ako z kameňa, vznikne obrovský tlak, vrchnák povoľujeme opatrne, aby tlak postupne klesol, ináč máme nápoj behom 3 sekúnd po celej kuchyni.

Citrónom ochucujeme až pri pití.

Keďže chceme mať nápoj k dispozícii denne, musíme ho vyrábať naraz vo viacerých fľašiach s 1 – 2 dňovým posunom.

A prečo v názve len informácia a nie návod? Lebo niektorí ľudia dokážu neskutočné. Neberieme žiadnu zodpovednosť, ak niekto doma niečo vyvedie. Aj tak si myslím, že si každý musí nájsť pre neho optimálny postup.

Zo začiatku sme vrchnák nechávali nedotiahnutý, aby prebytočná CO2 unikala, silne nasýtený nápoj nám ale viacej chutí. Už sme mali vo fľaši aj cez 1 liter huby a stála zatvorená vyše 3 týždne, zabudli sme pred dovolenkou uvoľniť vrchnáky. Nič sa nestalo. Naša skúsenosť hovorí, že kofolová fľaša vydrží neskutočne veľa. Ale neodporúčam nikomu skúšať.
Ale aj nám však už vrchnák vystrelil. Fľaša ešte nikdy nepraskla. Teraz vrchnák po zatiahnutí vždy trošku povolíme, pri príliš veľkom tlaku tak môže časť CO2 uniknúť.

Nadpis a zdroj použitých informácii:
PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
TIBI huba (zadarmo) v internetovom obchode

TIBI huba – vodný kefír, ďalšie otázky a odpovede:

Môžu diabetici piť vodný kefír?
Sacharóza, bežne známa ako repný cukor, trstinový cukor alebo len cukor, je najbežnejší disacharid. Skladá sa z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Baktérie a kvasinky produkujú enzýmy, ktoré sacharózu rozkladajú na fruktózu a glukózu. Fruktóza sa v tele vstrebáva a metabolizuje úplne iným spôsobom ako glukóza, tento proces nevyžaduje inzulín, glykemické zaťaženie nápoja klesá. Niektorí diabetici preto navyše používajú sekundárnu fermentáciu s čistou ovocnou šťavou s veľkým podielom fruktózy.
Dôležité je aj to, koľko cukru sa do kvasenia pridáva a ako dlho kvasný proces prebieha. Predĺžením doby sa znižuje obsah cukru, mierne stúpa kyslosť a množstvo alkoholu.
Každý diabetik ale musí opatrne na sebe vyskúšať, ako u neho ovplyvňuje pitie nápoja hladinu cukru v krvi a ako si výrobu nápoja prispôsobiť svojim potrebám.
Dodatok. Urobil som test. Odmeral som si glukózu ráno na lačno, výsledok 5,0 mmol/l, následne som vypil 0,5 litra čerstvo stiahnutého nápoja (robený podľa návodu trošku vyššie, vo fľaši stál 14 dní). Polhodinu po vypití som mal glukózu 5,4 mmol/l. Použitý glukomer FreeStyle Optium Neo.

Facebookmail
Facebookmail

O autorovi / 

admin

123 komentárov

  1. Mária Abošiová 3. októbra 2017 at 20:56 -  Odpovedať

    Dobrý deň.
    Je vhodné používať Tibi pri osteopofóze?
    Ďakujem.
    Abošiová

    • mojezdravie 8. októbra 2017 at 19:54 -  Odpovedať

      Nie je dôvod nepiť TIBI pri osteoporóze.
      Pokiaľ je ale otázka myslená tak, či TIBI osteoporózu vylieči, primárne nie. Môže ale pomôcť pri vstrebávani živín a minerálov.

  2. Iva 24. augusta 2017 at 20:55 -  Odpovedať

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na dobu kvasenia vodnej huby, podľa toho čo som sa dočítala tak by to malo byť za 2 dni hotové. A moja otázka ako dlho môžem nechať kvasiť ? Aj viac ako 2 dni?… keď náhodou zabudnem, ďakujem.

    • mojezdravie 24. augusta 2017 at 22:53 -  Odpovedať

      Na tejto stránke je dole odsek „Informácia o výrobe 2 litrov nápoja, ako to robíme my“. Tam uvádzame, že kefír necháme kvasiť 10-12 dní. Kvôli tomu, aby huba spotrebovala všetok cukor. Doplním len, že sa občas stane, napr. dovolenka, že to takto ostane aj o čosi dlhšie a huba to v pohode prežije.

    • Iva 26. augusta 2017 at 20:13 -  Odpovedať

      Dobrý deň, ďakujem, to som potrebovala vedieť. Ešte jedna otázka. Môžem hotový nápoj z tibi huby aj nápoj z kefírových zŕn nechať zo 2-3 hodiny na teple, kvôli otepleniu,pretože piť to studené z chladničky,sa nedá. Nepokazí sa to? ďakujem

    • mojezdravie 2. septembra 2017 at 10:16 -  Odpovedať

      Pekný deň prajem, nie je žiaden dôvod držať TIBI hubu v chladničke, tým pádom ju máte vždy izbovej teploty. My točíme 6 – 7 dvojlitrových fliaš, to by sme na to potrebovali zvlášť jednu malú chladničku. Mliečnu kefírovú hubu môžete mať tiež mimo chladničky. V chladničke sa akurát celý proces kvasenia spomalí. Vzhľadom na výslednú teplotu je možností veľa, môžete napr. hubu vybrať cca 3 hodiny pred zliatím z chladničky.

    • Iva 8. októbra 2017 at 20:05 -  Odpovedať

      Dobrý deň, a aké je percento alkoholu po tých 10-12 dňoch? Môžu to aj deti ?
      Ďakujem, Iva.

    • mojezdravie 8. októbra 2017 at 20:20 -  Odpovedať

      Nemerali sme to. Nemyslím si ale, že je ho tam nejaké významné množstvo. Dôležité je o ňom vedieť, policajný alkohol tester by mohol hneď po vypití niečo namerať. Rovnako ako po zjedení niektorej z nasledujúcich sladkostí: Rumové pralinky (Orion), Tyčinka Margot (Orion), Nanuk Magnum Silver Marc de Champagne a ďalšie.
      Budeme ale na to myslieť a zo zvedavosti niekedy v budúcnosti toto meranie urobíme.

  3. Miriam 24. septembra 2016 at 12:35 -  Odpovedať

    Dobrý deň, prosím Vás môžem piť TIBI nápoj aj pri histamínovej intolerancii ?, kde sú všetky kvasené veci, nápoje zakázané. Mám stále zvýšené herpetické protilátky aj pre EBV virus a gastroenterológ mi odporúčil vyskúšať TIBI nápoj. Mám ale obavy nakoľko citrón, kvasené veci nemôžem Ďakujem pekne

    • mojezdravie 24. septembra 2016 at 13:42 -  Odpovedať

      Váš gastroenterológ vám odporúča správne, tiež si myslím, že je vo vašom prípade dobré nápoj užívať.
      Vzhľadom na ťažkosti, ktoré uvádzate odporúčam vám aj užívanie Super acidophilu plus 6 miliárd v dávke aspoň 1 tobolku denne večer a Betavital v dávke 3×1 kávovú lyžičku denne vždy pred jedlom (dlhodobo).
      Prospela by vám aj vždy raz ročne 3 mesačná kúra s prípravkami Super bromelain+papain a Mykoimun klas.

  4. Števulová Martina 21. septembra 2016 at 9:45 -  Odpovedať

    Je možné použiť Xylitol, brezový cukor, alebo je vhodnejší klasický cukor?

    • mojezdravie 21. septembra 2016 at 13:58 -  Odpovedať

      Neviem poradiť, nemáme to vyskúšané. Aby ste si nezničili celú várku, odoberte časť TIBI kryštálikov a urobte pokus. Ak sa bude huba aj po niekoľkonásobnom zliati správať štandardne, máte vyhrané.

  5. jana 9. septembra 2016 at 2:25 -  Odpovedať

    Prosím o informáciu .tibi používam už dva mesiace.včera som naložila tibi nápoj 3 figy, pol.citrón ,6lyzic cukru= 3biely cukor tri hnedý cukor ,nakrájala som zázvor.po 24 hod som zistila že sa vytvorila pena na 3l nápoji . mozmem to piť aj s penou.

    • mojezdravie 21. septembra 2016 at 14:11 -  Odpovedať

      Zázvor tlmí rozmnožovanie baktérii. My osobne nemáme vyskúšané čo to urobí s TIBI hubou.
      Logicky je možné k hube pridať všeličo. Pokiaľ to ale nie sú bežne používane komponenty, je rozumné robiť pokusy opatrne. TIBI huba je živý organizmus a určite sa jej všetko páčiť nebude. Pokiaľ nejakú zložku k životu nepotrebuje, je istejšie túto pridať až do zliateho nápoja.

  6. jana 28. júna 2016 at 7:58 -  Odpovedať

    Ozem užívať tiby aj s a tibiotikami?

    • mojezdravie 28. júna 2016 at 10:24 -  Odpovedať

      Áno, užívajte ho však vždy medzi jednotlivými dávkami antibiotík.

  7. Synák 14. júna 2016 at 12:15 -  Odpovedať

    Pozdravujem správne som pochopil 1 deň založíte fľašu č.1 postupne každý deň jednu až po 12- stu fľašu. A na 12 deň otvoríte fľašu č.1 a pijete , prepláchnete pridáte cukor a hrozienka a odložíte ?.

    • mojezdravie 14. júna 2016 at 16:00 -  Odpovedať

      Principiálne áno. S tým rozdielom, že používame 7 fliaš.

  8. Gabriela Bódiová 23. mája 2016 at 7:16 -  Odpovedať

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné piť Tibi nápoj dlhodobo bez prestávky. Pijeme ho s manželom takmer rok, každý deň cca 1 liter. Ďakujem

    • mojezdravie 23. mája 2016 at 9:59 -  Odpovedať

      Určite áno, nápoj môžte bez obáv konzumovať dlhodobo.

  9. Roman 20. mája 2016 at 11:01 -  Odpovedať

    Dobrý deň. Viete mi niekto poradiť či môžem piť TIBI pri DNE. Momentálne ju užívam asi 3 týždne a dostal som záchvat DNY. Neviem čo bola príčina jej spustenia. Za odpovede ďakujem.

    • mojezdravie 21. mája 2016 at 6:38 -  Odpovedať

      Pitie nápoja z Tibi so záchvatom dny nijako nesúvisí. Nápoj môžte piť bez obáv. Pite ho vždy po dôkladnom vykvasení.
      Uratická artritída (dna) je porucha metabolizmu bielkovín, pri ktorej je v krvi zvýšená koncentrácia kyseliny močovej. Príčinou záchvatu býva najčastejšie nestriedmosť v jedení s prevahou mäsa, alkohol, úraz. Samotné ochorenie je významne podmienené zložením stravy a dedičnosťou.

  10. vrabko 23. apríla 2016 at 21:33 -  Odpovedať

    a čo hovoríte na tibetskú hubu?

  11. helena kasová 22. apríla 2016 at 8:31 -  Odpovedať

    mám cukrovku možem dať 2-diel. cukru a 1 diel medu,máte skusenosti?

    • admin 22. apríla 2016 at 11:36 -  Odpovedať

      Pár riadkov na túto tému obsahuje vyššie odsek „Môžu diabetici piť vodný kefír?“ Následne je jediná možnosť to vyskúšať a nájsť si svoj vlastný režim.
      Základom medu sú glukóza a fruktóza zastúpené približne v rovnakom pomere. V malom množstve ešte galaktóza, maltóza, sacharóza, a ďalšie sacharidy. O každom z nich by sme mohli diskutovať, ale … z pohľadu diabetika by som nevidel problém v podiele medu a kryštálového cukru (sacharóza) ako skôr v zostatkovom cukre vo výslednom nápoji po vykvasení. To sa dá ale veľmi dobre regulovať množstvom pridaného cukru (cukor, med, ovocie, …) a dobou kvasenia nápoja. Nápoj môže kvasiť 1 deň ale aj 1 týždeň. Pri dobrom „nastavení“ potom výsledný nápoj postráda akýkoľvek pocit sladkosti a prakticky neobsahuje cukor.

  12. Pokorná Alena 28. decembra 2015 at 14:40 -  Odpovedať

    Dobrý deň. Pijem už vodný kefír niekoľko mesiacov a môžem povedať, že sa po nej veľmi dobre cítim. Bývala som unavená a teraz ma únava obchádza. Naviac mi nápoj chutí. Mám ale jeden problém. Nápoj nemá bublinky, chuť je dobrá aj bublinky stúpajú hore keď kvasí, ale po zliatí ako by nemal bublinky. Zalievam ho vodou z artézskej studne, cukor dávam normálny, hrozienka a citrón ošúpaný.Ďakujem

    • mojezdravie 28. decembra 2015 at 18:17 -  Odpovedať

      Bublinky sú CO2, rovnako ako v ktorejkoľvek minerálke alebo sódovke. A rovnako ako u nich, aj v TIBI nápoji rýchlo vyprchajú. Ak chcete mať nápoj silne nasýtený CO2, používajte pri kvasení dokonale uzatvorenú nádobu odolnú tlaku. Napr. plastová fľaša od kofoly alebo minerálky.

  13. B kyjovska 15. novembra 2015 at 15:35 -  Odpovedať

    Dobrý deň, máme 9 ročnú dcérku, zistil jej Ulceróznu kolitídu. Chcem sa opýtať čo moze piť tento Tibi nápoj? Ďakujem za odpoveď.

    • mojezdravie 18. novembra 2015 at 12:04 -  Odpovedať

      Áno, neodporúčam ho však piť hneď čerstvo po precedení, ale až po 24 hodinách. Nápoj po precedení uložte v chladničke a podávajte najskôr až od druhého dňa.

  14. Mária Sandorova 18. októbra 2015 at 17:15 -  Odpovedať

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať už hotový nápoj môžem dať do chladničky s kovovým vrchnákom? Ďakujem

    • mojezdravie 23. októbra 2015 at 15:27 -  Odpovedať

      Kov je problematický pre hubu. Pri príprave nápoja je pre istotu potrebné vyhnúť sa používaniu čohokoľvek kovového. Už zliaty nápoj bez TIBI kryštálikov môžete uskladniť v nádobe s kovovým uzáverom. Tu pre kov platia všeobecné odporúčania pre použitie pri potravinách. Je napr. rozdiel nerez a hliník.
      Kovové vrchnáky sú navyše väčšinou poplastované, kov sa v tomto prípade do styku s potravinou nedostane.

  15. Anton 2. októbra 2015 at 9:20 -  Odpovedať

    Dobrý deň.Môžem oplachovať ,,Tibi,,pod tečúcou vodou???Niekde bolo písané že po 48 hod.keď už máme vytvorený kefír, máme dôkladne poumývať kryštáliky pod tečúcou vodou.Nezahubím tie kryštáliky keď ich budem premývať chlórovou vodou?

    • mojezdravie 2. októbra 2015 at 17:10 -  Odpovedať

      Jediná možnosť je tento postup vyskúšať. Sú ľudia, ktorý majú s neodstátou vodou problém. My používame na výrobu kefíru čerstvú vodu rovno z vodovodu a hube to nijako nevadí.

  16. Michal 22. septembra 2015 at 18:56 -  Odpovedať

    Dobrý deň.
    Môžem použiť namiesto cukru aj med??
    Pri kombuche sa to napríklad moc neodporúča.
    Ďakujem.

    • mojezdravie 1. októbra 2015 at 19:43 -  Odpovedať

      Med obsahuje okrem rôznych cukrov (glukóza, fruktóza, sacharóza, maltóza, … ) aj vitamíny, minerály, aminokyseliny, proteínové zložky, metabolické produkty rastlín a enzymatické produkty včiel. Takéto zloženie spomaľuje resp. úplne zastavuje rast mnohých mikroorganizmov. Med je tiež veľmi kyslý, má nízke pH, cca 3-5.
      Vyššie spomínané vlastnosti TIBI zrná asi nepotešia. Med použiť neodporúčame. Ak sa predsa len rozhodnete pre pokus, použite na to len časť zŕn a v rámci cukru len menší podiel medu. Prípadný nezdar tak nebude znamenať zničenie celej várky TIBI.

  17. Robis 10. júla 2015 at 12:54 -  Odpovedať

    Dobry den ja by som sa ccel oputat kde ich skladovat v ladnicke alebo staci na tmavom mieste pri izbovej teplote?

    • mojezdravie 13. júla 2015 at 7:05 -  Odpovedať

      Ak sa pýtate na TIBI kryštáliky zaliate vodou s cukrom, tak tieto nepotrebujú byť v chlade. Samotný zliaty nápoj už bez huby je vhodné dať do chladničky.

  18. Pj 7. júna 2015 at 8:20 -  Odpovedať

    je vodný kefír vhodný aj pre diabetikov,aký je recept na domácu výrobu vodného kefíru…..

    • mojezdravie 10. júna 2015 at 16:23 -  Odpovedať

      Odpoveď je doplnená do textu článku.

    • Horňáková 24. januára 2021 at 10:51 -  Odpovedať

      Dobrý y je možné konzumovať aj zrná ako jedlo na raňajky už som to skúsila a nič sa nedeje. Je to v poriadku?

    • admin 11. februára 2021 at 20:40 -  Odpovedať

      Konzumácia huby neublíži, nevidím ale žiadny zmysel v jej konzumácii.

  19. Martina 24. mája 2015 at 7:19 -  Odpovedať

    Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, prečo sa mi nemnožia kryštáliky vodného kefíru? Voda „skefíruje“, ale kryštáliky sú už niekoľko mesiacov rovnaké, žiadne množenie neprebieha…
    Používam vodu z filtračnej konvice, dávam 1-2 lyžičky cukru, hrozienka a trochu citrónu.
    Ďakujem za pomoc.

    • mojezdravie 28. mája 2015 at 9:28 -  Odpovedať

      Štandardne nie je dôvod, aby sa kryštáliky nemnožili. Ak ale predsa len tento problém vyskočí, dôvodov môže byť viacej. Každý z nich je ale na samostatnú diskusiu. Váš mail som u nás nenašiel, neviem odkiaľ máte kryštáliky a teda neviem aké množstvo ich máte, aké množstvo vody pridávate. Neviem teda povedať, či Vami pridávané množstvo cukru zodpovedá množstvu huby.
      Úplne zjednodušene, skúste použiť inú vodu, vynechať filtračnú kanvicu, citrón dajte až po zliatí, pridajte cukor (?).

  20. Alena Hrebikova 27. apríla 2015 at 12:42 -  Odpovedať

    Chcem sa opytat,ci Tibi moze popijat aj dojciaca matka ?dakujem Alena

    • mojezdravie 27. apríla 2015 at 14:05 -  Odpovedať

      Áno, nápoj je prospešný aj pre dojčiace mamičky.

      • Jozef 24. februára 2021 at 18:15 -  Odpovedať

        Dobrý večer prajem, prečo tibi do kofoľovej fľaše až na 10-12dní? Veď po 24 hod. je už fľaša tvrdá ako kameň.
        Vďaka za odpoveď

1 2 3

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné položky sú označené *

Meniny na týždeň:

Dnes je: , čas:  

21.11.2024 ... má meniny Elvíra
22.11.2024 ... má meniny Cecília
23.11.2024 ... má meniny Klement
24.11.2024 ... má meniny Emília
25.11.2024 ... má meniny Katarína
26.11.2024 ... má meniny Kornel
27.11.2024 ... má meniny Milan

sledujte nás:

Facebookmail

zdieľanie:

Facebookmail

Posledné komentáre:

  • zoltán Doplnky výživy
    zdravým spoločnost!!!!!!!!!!!všetko som tu našiel,čo ja potrebujem a moja rodina!!!!onedlho si objednám z vašich prípravkov!!!!!!zatial dovi-s pozdravom zoltán

Reklama: